pelletkachel

De pelletkachel neemt steeds meer terrein over van de houtkachel.
Dit komt omdat de uistoot van een pelletkachel stukken lager ligt.
Een pelletkachel is een systeem welke zelf de brandstof en de luchttoevoer regelt.

Uitstoot fijnstof

Een pelletkachel is gemiddeld een 80 procent schoner dan een houtkachel, dit komt omdat de brandstof en zuurstof verhouding altijd accuraat is en deze niet verstoord wordt door de gebruiker.
Pakt u de pellet kachel met bodemvoeder systeem van Dielle dan is de uitstoot nog eens een keer  gemiddeld 57 procent lager dan bij de reguliere pelletkachels.
Dielle is de enige pelletkachel die werkt met dit principe en heeft deze dan ook gepatenteerd.

pelletkachel

Houtrook en overlast

Een pelletkachel enkel tijdens de start een klein plukje rook daar u een vaste brandstof ontsteekt.
Echter is deze binnen 1 minuut verdwenen en is er een zeer schone verbranding.
Een houtkachel hoeft niet slecht te zijn maar er zijn teveel aspecten waar u als consument op moet letten zoals schoon droog hout, de juiste luchtverhouding en de schoorsteentrek.
Een pellet kachel doet dit zelf en voorkomt eventuele overlast.

Rendement van een pelletkachel

Het rendement van een pelletkachel ligt ten alle tijden hoger dan een houtkachel en komt door zijn uitstoot ook in aanmerking van subsidie.
De rendementen van pelletkachels kunnen tot wel 97 procent lopen.

susbidie pelletkachel

Een pelletkachel krijgt een subsidie van €500,- op convectie kachels tot €2500,- op pelletketels
Hierdoor is het ook erg aantrekkelijk om met een relatieve kleine investering.

Werking pelletkachel

een pelletkachel laat houtbrokjes genaamd pellets in een branderbak vallen of via een bodemvoeder waar enkel Dielle het patent op heeft omhoog drukken.
Bij dit systeem worden de pellets op een zeer nauwkeurige manier verbrand en voorkomt dit een hoop uitstoot en eventuele overlast.

Rookkanaal aanleggen en uitleg regelgeving

Het rookkanaal voor een pellet kachel dient ten alle tijden goed te worden gemonteerd, dit houd in dat hij niet door de gevel mag eindigen maar ten alle tijden in de vrije zone boven het dak moet uitmonden.
Er zijn nog partijen welke aangeven dat het mogelijk is een pelletkachel door de gevel uit te monden echter is dit in Nederland strikt verboden.
Het is in Nederland bij wet verplicht om een volwaardig rookkanaal aan te schaffen zodat de kachel kan werken zonder enige belemmering en kans op gevaar voor brand,
Vragen kunt u stellen aan bijvoorbeeld de branche verening zoals het SVG of de Nederlandse kachel en haarden branche of de overheid zoals het Rvo.